Spela in din musik!

Är du intresserad av att läsa mer om hur du bevarar, delar och når ut med din musik på bästa sätt? Då gör du rätt i att fortsätta läsa. I den här texten får du veta mer om hur du går tillväga för att spela in din musik, vilka sätt som ger bäst resultat samt hur du distribuerar din inspelade musik.

Spela in i studio eller hemma

Oavsett om du spelar in din musik för din egen skull, för att komma ihåg hur du gjorde eller förklara för resten av bandet. Eller om du spelar in musiken för att kunna dela den med andra är det bra att känna till olika sätt att gå tillväga för att spela in musiken på.

Utöver att det finns olika musikprogram och olika studios behöver du tänka igenom om du vill spendera lite pengar på din inspelning och spela in den i en studio eller om du vill göra allting själv och spela in musiken hemma. Hur du kommer fram till vad som är bäst för dig beror bland annat på vem du tänker dela musiken med efteråt.

Om du spelar in din musik för din egen skull eller om du till exempel spelar in den för att kunna förklara den för någon annan så är det bästa alternativet att spela in din musik hemma. Du måste inte ha bra inspelningsutrustning eller ha koll på det senaste inspelningsprogrammet. Det räcker om du spelar in allt på din telefon, dator eller surfplatta.

Om du däremot vill spela in din musik för att sedan dela den med dina kompisar, skicka den vidare till olika produktionsbolag eller sälja den i tryckt form, då är det värt att lägga extra krut på inspelningen. Beroende på din tidigare erfarenhet av att spela in din egen musik så kan du fortfarande välja att göra allt själv. Allt ifrån att spela in alla instrument och sång till att mixa råmaterialet. Samtidigt blir det naturligtvis bättre om du tar hjälp av någon eller några som verkligen är bäst på de olika bitarna, exempelvis studiomusiker och erfarna tekniker som kan ta fram det bästa i din musik.

Distribuera din musik

Om du vill dela din musik med andra finns det olika sätt att gå tillväga på. Antingen kan du lägga upp allt via sociala medier och streamingtjänster. På det sättet kan du dels hålla koll på hur många som nås av informationen, hur ofta din musik spelas och liknande. Du kan också välja att skicka din inspelning direkt till ett produktionsbolag.