Få fler spelningar!

Drömmer du om att kunna leva på din musik? Eller att i alla fall kunna ha musiken som någon form av inkomst? Eller drömmer du om att nå större publikgrupper? Då är den här texten något för dig! Nedan kan du läsa mer om hur du lyckas få fler spelningar och fler jobb som frilansande musiker.

Att sälja musik utan att sälja din själ

Som musiker och konstnär generellt kan det vara svårt att hitta balansgången mellan att ta jobb för att få in pengar och producera material för din egen skull. Det är ingen lätt uppgift att hitta en bra medelväg, speciellt inte till en början. I början kanske du mer eller mindre tvingas tacka ja till uppdrag för att få din ekonomi att gå ihop. Men, det måste inte vara så, det finns andra alternativ.

Om du inte vill ta vilka musikeruppdrag som helst eller har svårt att hitta tillräckligt många uppdrag för att få ihop det ekonomiskt kan du exempelvis ta ett deltidsjobb. Det kanske är det sista du vill höra, dock är det en smart lösning. Att ta ett deltidsjobb inom exempelvis servicebranschen gör att du kan tjäna ihop pengar för att få din ekonomi att gå runt och resten av tiden kan du ägna dig åt uppdrag som du tycker verkar roliga.

Ett annat sätt att få ihop fler speltillfällen och nya uppdrag på är att söka sig till så många festivaler som möjligt. Ibland räcker det dessutom med att enbart kontakta en festival och så sprider ryktet sig. Om du inte känner att du har rätt kontakter för de större festivalerna kan du börja med en mindre festival på din ort.

Ett annat alternativ på samma spår, om det inte finns några bra musikfestivaler på din ort så kan du vända dig till mindre och mer nischade festivaler i resten av landet eller världen.

Alla börjar någonstans

Oavsett om du har ett långt yrkesliv bakom dig och vill plocka upp musiken vid sidan av. Eller om du precis har tagit studenten och vet att musik är det du vill satsa på, så måste alla börja någonstans. Kanske är ditt första steg att lägga upp din musik på internet och sedan dela den med dina kompisar? Eller kanske kan du underhålla på ett äldreboende?

Alla vägar är bra vägar och det viktigaste är att inte ge upp. Det finns speltillfällen och uppdrag där du minst anar det. Ett bra sätt att komma igång på är att gräva där du står just nu. Känner du någon som fyller jämt snart? Fråga om du får stå för underhållningen på personens fest. Eller ta reda på vilka krav som finns för att få vara gatumusiker i din stad. Eller fråga på din lokala pizzeria eller annan restaurang om du kan få arrangera ett musik-quiz en gång i månaden.

Det finns naturligtvis andra saker du skulle kunna göra också. Vilken väg du väljer så kommer den leda någonstans. Du kanske hellre börjar med att skicka ut din musik till olika produktionsbolag eller agenturer? Det är också en bra start. Så länge du känner att du åstadkommer det du vill åstadkomma. Sätt gärna mål och delmål för att hålla koll på hur det går. På det sättet kan du utvärdera och jämföra olika alternativ. Det i sin tur kan leda till att du hittar balansgången och den ultimata medelvägen för just dig och din musik.