Arrangera en musikfestival!

Är du frilansande musiker som känner andra frilansande musiker? Finns det ont om musikfestivaler inom din genre eller på din ort? Vill du arrangera en helt egen musikfestival? Nedan kan du få svar på dina frågor samt hitta tips och uppslag för hur du arrangerar en riktigt lyckad musikfestival.

Den tråkigare biten

Det finns en del viktiga aspekter som du måste ha koll på innan du på allvar börjar planera din festival. De är viktiga inte bara för dig utan också för alla andra involverade. Det är bra att redan från start sätta ihop en preliminär projektplan för festivalen. Den behöver innehålla exempelvis förslag på plats, förslag på medverkande, förslag på kringaktiviteter, om det ska serveras någon mat eller dryck och liknande. I ett första skede av planeringen behöver projektplanen verkligen inte vara huggen i sten, tvärtom är det ofta bra om det första utkastet är preliminärt. Samtidigt så ger projektplanen dig en tydlig överblick över vad du behöver göra.

Utöver att sätta ihop en projektplan är det bra att tidigt sätta ihop en preliminär budget. På det sättet får du en tydlig överblick över projektets ekonomi också. Genom att tidigt ha en ekonomisk överblick kan du exempelvis söka bidrag i god tid innan festivalen äger rum. De flesta kommuner erbjuder någon form av arrangörsstöd som kan vara bra att kolla upp. Och vill du inte lägga tid på att söka bidrag kan du enkelt budgetera för hur du ska få festivalen att gå runt ändå.

Andra bra saker att ha i åtanke när du har gjort ett utkast på en projektplan och en budget är bland annat om du behöver ha ett alkoholtillstånd, ta kontakt med kommunen du vill arrangera festivalen i och undersöka om du behöver ett polistillstånd. Dessutom är det ett utmärkt tillfälle att kolla med kommunen om de vill vara med och sponsra arrangemanget eller har tips på intresserade organisationer du skulle kunna samarbeta med.

Den roligare biten

Som projektledare eller som en del av en projektgrupp har du dels ansvar för att besökarna har så roligt som möjligt, samtidigt har du möjlighet att påverka hela upplägget. Bland annat får du bestämma vilka grupper som ska spela på just din festival. Om projektet har en mindre budget kan det vara smart att börja med att undersöka om några lokala band vill vara med. Annars är det bara er fantasi som sätter gränserna. Ibland händer det att större artister kan tänka sig att spela på mindre festivaler också.

Du kan också välja att exempelvis lotta ut en spelning bland lokala band och samtidigt göra reklam för hela festivalen, förutsatt att projektets budget tillåter det.

Andra roliga bitar både under planeringsprocessen och under själva festivalen är att få dela glädjen med andra. Under planeringsprocessen har du antingen möjlighet att dela glädjen (och ansvaret) med din projektgrupp eller andra stöttepelare. Under själva festivalen har du världens chans att dela glädjen med besökarna. Det gäller att komma ihåg att njuta under resans gång också, inte bara under festivalen eller när allt är över.